Są przeciwnicy i zwolennicy łączenia jadalni z innymi pomieszczeniami takimi jak salon. Wiele osób preferuje osobne pomieszczenie zaaranżowane jako jadalnia, ale nie każdy ma tak duży metraż domu lub mieszkania aby sobie na to pozwolić.
Zatem jakie są wady i zalety połączenia jadalni z salonem?
fot. Pixabay
Zalety
Z jadalnią w salonie spotykamy się coraz częściej, wywodzi się to ze zbyt małej kuchni oraz braku dodatkowego, osobnego pomieszczenia na samą jadalnię.
W przypadku dużego salonu umiejscowienie tam stołu z krzesłami wydaje się być świetnym pomysłem. Jest to elegancki sposób na przyjmowanie gości, nie widzą oni tego co dzieje się w kuchni, siedzą i obserwują część reprezentacyjną domu – salon.
Tkaniny na obiciach krzeseł mogą kolorystycznie pasować do wzoru oraz barw tapicerki foteli oraz kanapy w salonie, kolor drewna dopasowany do reszty mebli w salonie pięknie będzie współgrał i tworzył jedność. Stół w salonie można dopasować do przewidywanej ilości osób poprzez zakupienie stołu który będzie się rozsuwał dając więcej miejsca dla gości usadzonych przy nim.
fot. Pixabay
Wady
Wadą jest niestety większa droga do pokonania, aby rozłożyć zastawę stołową oraz przynieść posiłki, nie mamy wszystkiego pod ręką tak jak w przypadku posiadania jadalni w kuchni. Niektórzy twierdzą również, że salon jest od odpoczynku a posiłki spożywać powinno się w kuchni.
Kolejnym minusem jest unoszący się zapach jedzenia w salonie, to wszystko osiada na meblach, zasłonach, które częściej trzeba odświeżać i prać.
fot. Pixabay
Podsumowanie
Czy jadalnia w salonie to dobre rozwiązanie? To zależy od upodobań mieszkańców, jeżeli uważają, że jadalnia w salonie doda uroku, wykorzysta miejsce pozostałe w salonie oraz uwielbiają przyjmować przyjaciół i rodzinę i spędzać z nimi czas to oczywiście! Jadalnia w salonie tylko dopełni przytulności i będzie cieszyła właścicieli.