Już od początku roku analitycy i media licytują się danymi o podwyżkach cen produktów spożywczych i szacunkami przyszłych.Zwyżka notowań pszenicy na światowych rynkach o ponad 60 proc. od lata przełożyła się na ponad 20-procentowy wzrost cen mąki u nas. W ślad za nią mocno drożeje pieczywo, którego ceny w zeszłym roku wzrosły o prawie 10 proc., a także makarony i ciasta.
Średni wzrost cen żywności w ciągu ostatniego roku wyniósł 5-6 proc, a to i tak sporo mniej niż na świecie. Pprognozy dla świata są coraz bardziej niepokojące. Wyliczany przez FAO, agendę ONZ ds. wyżywienia i rolnictwa, ineks cen żywności, obejmujący 55 produktów, wspiął się ostatnio na najwyższy poziom od 2,5 roku, napędzany głównie zwyżką cen cukru, pszenicy, kukurydzy i soi. Eksperci są pewni, że to nie koniec marszu.