Biblioteka został zaprojektowany przez światowej sławy architektów z holenderskiego studia MVRDV. Budynek o formie prostopadłościanu połączony jest z ulicą soczewkowym przeszkleniem, które doświetla białe audytorium. Wewnątrz biblioteki regały niejako oplatają pomierzenia od podłogi aż po sufit. Aby zapewnić komfort korzystania nawet z najwyższych półek bez konieczności używania drabiny, regały oplatające hol zostały zaprojektowane w taki sposób, że można po nich chodzić jak po półkach skalnych. Kaskadowo uformowane płaszczyzny pełnią równocześnie kilka funkcji: regałów na książki, siedzisk i przejść między poszczególnymi strefami. W budynku znajdują się również sale konferencyjne, czytelnia i przestrzenie ogólnodostępne. Przestronny hol jest doskonale doświetlony dzięki zainstalowanemu w dachu świetlikowi. Dzięki takiemu rozwiązaniu wnętrze nawiązuje do amfiteatru w starożytnej Grecji. Obecnie w obiekcie o rozmiarach 33 7000 mkw znajduje się 200 tys książek, jednak zbiory biblioteki mają zostać powiększone do 1,2 mln wolumenów.