Frontowa część Polnego Domu  pokryta została kamieniem polnym, dzięki czemu jeszcze bardziej wtapia się polanę, na której stoi. W skład nieruchomości wchodzą dwie odrębne bryły, które są połączone ze sobą korytarzem. Pierwsza pokryta kamieniem mieści w sobie pomieszczenia techniczne i gospodarcze, natomiast druga, biała, stanowi strefę dzienną. Część mieszkalna, od strony głównego wejścia jest niejako zasłaniana przez garaż, który jest pokryty zielenią. Dodatkowe poczucie bezpieczeństwa i prywatności gwarantuje mieszkańcom długi kamienny mur. Bardzo charakterystyczny element inwestycji stanowi dach, który został wysunięty względem salonu o 350 cm a jego największa część znajduje się w narożniku tuż nad nim. Dom w całej okazałości widać tylko od strony ogrodu. Przeszklony pawilon gwarantuje odpowiednie doświetlenie strefy prywatnej oraz poczucie obcowania  otoczeniem.