Podwodne restauracje można odwiedzić już na przykład na Malediwach czy w Dubaju, w Europie jest to pierwsza inwestycja tego typu. Under znajduje się w Båly, niewielkiej miejscowości na południu Norwegii. Jest to autorskie połączenie galerii sztuki, nowoczesnego akwarium i luksusowej restauracji. Pozycje w menu będą dostosowane do pory roku i przygotowane z lokalnych składników. Twórcom zależy alby goście odwiedzający restauracje doświadczali nie tylko kuchni ale zdobyli wiedzę na temat lokalnego ekosystemu, ochrony środowiska oraz zmian, jakie w nim zachodzą. Restauracja pomieści maksymalnie 100 gości. Budynek ma 3 piętra a najniższy punkt jest zatopiony 5,5 metra pod powierzchnią. Kształtem przypomina skałę wynurzającą się z wody. Projekt zakłada, że budynek z czasem obrośnie rafą i stanie się częścią morskiego świata. Koszt całej inwestycji szacuje się ma prawie 18 mln zł (40 mln NOK).