Powstający budynek odtworzy pierzeję staromiejskiej ulicy od skrzyżowania z ul. Heweliusza do malowniczego ciągu pieszego wzdłuż kanału Raduni. Częścią nowego kompleksu będzie również budynek biurowy, zlokalizowany przy ulicy Heweliusza 18.

Oba budynki zaprojektowano jako oddzielne pod względem możliwości funkcjonowania technicznego i organizacyjnego. Elewacjom budynku mieszkaniowego i biurowego nadano rytmiczny, światłocieniowy wyraz, co możemy zaobserwować na opublikowanych już wizualizacjach. Punktem wyjścia dla poszukiwania architektonicznego charakteru budynków były przykłady gdańskiej zabudowy historycznej od czasów średniowiecznych, do czasów odbudowy ze zniszczeń wojennych. Jako podstawowego materiału wykończeniowego, architekci postanowili użyć czerwonej cegły uznając, że ten materiał najlepiej pomoże osiągnąć zamierzony charakter budynku.

W projekcie zastosowano okna typu porte fenetre, które pozwalają mocno rozświetlić wnętrza projektowanych mieszkań, a ich pionowa artykulacja przywołuje proporcje i artykulację okien gdańskiej kamienicy.

Budowa kompleksu trwa od połowy 2016 roku.